Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende dwaasheid (1).

‘14.000 mensen testen trambussen’, schrijft LPS in Het Laatste Nieuws (2). Om zeker te zijn dat er geen vergissing over het aantal gebruikers mogelijk is, schrijft LPS het nog eens voluit: ‘In Kortrijk hebben veertienduizend mensen de eerste twee trambussen in ons land uitgetest. Ze reden van 9 tot en met 23 oktober op proef tussen het station en Hoog Kortrijk’. 14.000, dus. Veertienduizend! Dat is veel voor een Kortrijkse journalist. Laat er ook geen twijfel over bestaan dat de reporter dit getal niet uit zijn duim heeft gezogen. Het cijfer is gewoon te precies om van een krantenkoelie te komen. Kortrijkse journalisten vinden nooit zelf iets uit. Ze onderzoeken trouwens ook nooit iets. Ze likken enkel dankbaar en slaafs op wat hen door de bereidwillige leverancier werd voorgekauwd en publiceren. Iedereen tevreden. Maar goed.
14.000 gebruikers van de trambus die van 9 tot 23 oktober in Kortrijk de verbinding verzorgde tussen de achterkant van het station en Hoog Kortrijk. 14.000 trambusgebruikers op 15 dagen tijd. Dat zijn gemiddeld 933 reizigers per dag die gebruik maakten van de gratis trambus. Een trambus die ingelegd werd tijdens een druk bezochte beurs. Tijdens de piekuren – van 7 tot 10 en van 15u30 tot 19u30 – werden er per uur 3 ritten gedaan, tijdens de daluren – van 10 tot 15u30 en van 19u30 tot 22u00 – bleef dat beperkt tot 2 ritten per uur. Alles samen gebeurden er dus per enkel traject 37 ritten per dag. Tijdens de periode van 9 tot 23 oktober betekent dat (37x 15=) 555 ritten. Enkel. Heen en terug in totaal 1110 ritten. Weet u hoeveel passagiers dat gemiddeld per rit geeft? Nee? 12,61. Twaalf komma eenenzestig passagiers voor een gratis bus die er meer dan 150 kan vervoeren! Van dat type bus wil Van Quickenborne er tegen 2019 niet minder dan 10 in Kortrijk laten rondrijden. Aangekocht door De Lijn. En betalend voor u. 
Wedden dat het proefproject met de trambussen in Kortrijk positief geëvalueerd wordt? En dat er plots veel meer gebruikers blijken geweest te zijn?
 
(1) In tegenstelling tot een boek van Dave Eggers dat ik iedereen aanraad: Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit.

(2) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kortrijk/14-000-mensen-testen-trambussen-a2502355/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.