Weg met die overschotten!

In de grote liberale traditie om staatssteun resoluut af te wijzen, heeft het Kortrijkse stadsbestuur beslist om subsidies die het niet nodig heeft, aan de noodlijdende hogere overheid terug te storten. Onder het toeziend oog van burgemeester Van Quickenborne (OpenVLD) licht schepen van financiën Catherine Waelkens (N-VA) de beslissing toe:

“Zoals jullie ongetwijfeld weten, werken wij van het stadsbestuur aan vitale wijken en buurten en versterken we de sociale cohesie. Dat staat ook zo in ons meerjarenactieplan onder puntje nul één punt nul twee. Om die ambitie waar te maken, putten wij niet uit onze eigen middelen – zo erg interesseren ons die sociale cohesie en die vitale wijken nu ook weer niet – maar schuift het Vlaamse Stedenfonds ons ieder jaar een nette som toe. Dit jaar is dat 2.944.571 euro. Dat is, zelfs voor een schepen, een flink pak geld. Wij hebben dat ook niet allemaal nodig want in 2015 geven wij daarvan maar 1.821.736 euro uit. Dat maakt dat wij volgend jaar dus 1.122.835 euro overhouden. Het is trouwens niet de eerste keer dat wij op die post een positief saldo hebben. In 2014 hielden wij ook al 1.112.816 euro over. Oorspronkelijk wilden wij in 2015 nog eens 490.000 euro investeren, maar dankzij ons beleid van zuinigheid is dat ondertussen teruggeschroefd naar 40.000 euro. Ik ga u nog meer vertellen: op de exploitatierekening van ‘werken aan vitale wijken en buurten en versterken van de sociale cohesie’ realiseren wij tussen 2014 en 2019 een overschot van niet minder dan 8.345.033 euro! Dat is natuurlijk maar een voorlopig cijfer omdat we de kosten die in de toekomst zullen gemaakt worden nooit tot op de centiem juist kunnen inschatten, maar het geeft toch een goed idee van hoe spaarzaam we met gemeenschapsgelden omspringen.”

Van Quickenborne, die al heel de tijd nerveus op zijn stoel zit te wippen, maakt van een adempauze in het slaapverwekkend betoog van Waelkens gebruik om tussenbeide te komen:

“Eerst dachten wij van het overschot dat wij op die post realiseren dan maar door te schuiven naar een andere begrotingspost, maar dat mag niet; als je ergens subsidies voor krijgt, mag je die enkel daarvoor gebruiken. Daarna overwogen wij de mogelijkheid om onze overschotten dan maar door te sluizen naar die boeren van Roeselare of Waregem of, ja, zelfs naar het klootjesvolk van Menen. Die hebben dat allemaal toch veel meer nodig dan wij. Maar ook dat schijnt, om boekhoudkundig-technische redenen die Catherine u veel beter dan ik kan uitleggen, niet mogelijk te zijn. Ten einde raad hebben wij dan maar besloten om ons overschot ieder jaar, na afsluiting van de rekeningen, terug te storten aan de Vlaamse overheid. Die moet dan zelf maar beslissen op welke manier ze het over de balk gooit.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.