Nu al de eerste historische vergissing?

Van Quickenborne heeft de CD&V van De Clerck tot zes jaar dwangarbeid op de oppositiebanken veroordeeld, maar heeft zich in één klap nog een andere vijand gemaakt: Groen. Door Groen niet in zijn coalitie op te nemen, legt Van Quickenborne eigenlijk de wil van de kiezer (een beetje) naast zich neer. Groen was – naast de N-VA – de enige partij in Kortrijk die, ten opzichte van de vorige verkiezingen, meer stemmen verzamelde. Met Groen erbij zou Van Quickenborne een iets comfortabeler meerderheid hebben. Nu wordt het zes jaar dansen op een slap koord om de coalitiepartners tevreden te houden. Eén van die coalitiepartners moet trouwens nog alles bewijzen (N-VA) en het is helemaal niet zeker of die partner binnen zes jaar nog even sterk voor de dag komt. Eerder onwaarschijnlijk, zelfs. Nu drijft Van Quickenborne Groen regelrecht in de armen van de CD&V. Over zes jaar maakt de CD&V waarschijnlijk ook dezelfde fouten niet meer die ze nu maakte door o.a. zo weinig echte vernieuwing en echte jongeren op de lijst te plaatsen (de enige verkozen ‘jongere’ op de CD&V-lijst is toch al 29 en een kind van een vroegere schepen en nu nog even kabinetsmedewerkster van schepen Santy). De jongeren van Groen nu, worden in 2018 ook nog eens aangevuld met een verse lading groene jongeren. En, zoals ook Van Quickenborne weet, de toekomst is aan de jeugd. Die jeugd stemt vooral Groen…. In ieder geval had hij, met Groen erbij, nu al een coalitie kunnen smeden die ook na de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog overeind kon blijven. Met de huidige coalitie is dat heel onzeker. Bovendien kon hij met Groen erbij nieuwe ‘vrienden’ hebben gemaakt en het cordon sanitaire rond De Clerck verder versterkt. Voor zover ‘vrienden’ in de politiek bestaan, natuurlijk. Straks krijgt hij wel met twee vijanden te maken. Ik vermoed dat hij al aan één meer dan zijn handen vol zal hebben.

Nu, het is nog geen januari, natuurlijk. En we weten nu al met zekerheid dat Van Quickenborne wel eens een scherpe bocht durft maken. Rücksichtlos. Dat maakt van hem meteen ook een heel gevaarlijke en onbetrouwbare gesprekspartner. Voor vriend en vijand. Niet dat hij op dat vlak lessen te krijgen had van Stefaan De Clerck, dat niet. Maar hij miste hier wel een enorme kans om te bewijzen dat zijn aanpak anders en beter is.

Advertenties

2 Reacties to “Nu al de eerste historische vergissing?”

 1. In hoeverre is dat niet te wijten aan het idealisme van Groen om te blijven geloven in een ‘pure’ democratie? Ik zie het eerder als een gemiste kans voor / vergissing van Groen om eindelijk eens mee te regeren en op vlak van ecologie en mobiliteit belangrijke stappen te zetten, nochtans hun dada. En met Caron hadden ze ook op cultureel vlak kunnen doorwegen. Of sla ik de bal mis?

  Mij viel me in de vele debatten al op dat Caron openlijk flirtte met SDC. Situatie verkeerd ingeschat? Vreemd, tenzij Groen dezelfde strategische denkoefening als jij maakte. Time will tell.

  • Pär Ongeluck Says:

   Beste,

   ik geloof dat ik niet helemaal duidelijk geweest. Ik vind het dus wel degelijk een stomme zet van Van Quickenborne om Groen niet in zijn bestuursploeg op te nemen. U gaat er blijkbaar van uit dat Groen de keuze had: in de coalitie van Van Quickenborne stappen of niet. En dat zij dat zouden hebben geweigerd. Voor zover ik weet heeft Van Quickenborne Groen echter nooit iets gevraagd. Maar ik kan mij natuurlijk vergissen. ALS Groen de kans had om in de coalitie te stappen en ALS Groen dan ook de mogelijkheid kreeg om enkele van de eigen prioriteiten waar te maken en desondanks toch weigerde om met Van Quickenborne in zee te gaan, ja, dan maakte Groen mijns inziens wel een kapitale fout. Maar, zoals eerder al gezegd, ik denk niet dat Van Quickenborne hen ooit gevraagd heeft. En dat vind ik van Van Quickenborne dan weer een grove strategische blunder.

   Wat u verder het geflirt van Bart Caron met Stefaan De Clerck noemt: is het nooit bij u opgekomen dat het ook wel eens omgekeerd zou kunnen zijn? Stefaan De Clerck die in het zicht van de verkiezingen met Caron probeerde op te vrijen? Ik verklaar mij nader: in de aanloop naar de verkiezingen wist De Clerck drommels goed dat een coalitie met twee partijen misschien niet meer mogelijk zou zijn. De peilingen wezen dat ook uit. Een derde partij werd waarschijnlijk noodzakelijk. Die derde partij is bij voorkeur zo klein mogelijk (als ze te groot is dan vraagt ze te veel macht en dat kan De Clerck wel missen). Groen beantwoordt perfect aan dat profiel. Hij kon Groen overigens al een cadeautje doen: geen personeelsparking in het Kennedybos (die parking en de bijhorende kap van het bos doken pas enkele maanden voor de verkiezingen plots op. Vindt u niet vreemd?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.