Big Brother fuift.

Volgens een artikel van Freddy Vermoere in Het Nieuwsblad van vandaag wil stad Kortrijk vanaf september recidivistische relschoppers weren op fuiven georganiseerd door jongerenverenigingen. Bejaardenclubs blijven voorlopig nog buiten schot. Evenals de fuiven die de stad zelf organiseert, zoals de 50-dagenfuif. Er blijven voor de compulsieve amokmaker dus nog wel wat alternatieven open. Voor privé-organisatoren is het wel knudde: die blijven veroordeeld tot het inhuren van dure, professionele security.

Om relschoppers vanaf september te bannen neemt het stadsbestuur zijn toevlucht tot de informatica: wie op een fuif, georganiseerd door een jongerenvereniging, in een lokaal van de stad, wil toegelaten worden moet aan de ingang zijn identiteitskaart in een kaartlezer schuiven. Die kaartlezer geeft dan groen of rood licht, al naargelang men braaf is geweest of niet. Volgens Alain Cnudde – what’s in a name – is dit nieuwe systeem voor de jeugdverenigingen efficiënter en goedkoper dan het systeem dan tot nu toe werd gehanteerd, namelijk de verplichte aanwezigheid van een professionele security en/of fuifbuddy’s.  Een fuif die op die manier wordt georganiseerd krijgt ook een soort label opgespeld: Safe Party Zone. Dat label zal vanaf september ook duidelijk aan de ingang van de zaal waar de fuif georganiseerd wordt te zien zijn. Dat label zal evenwel NIET te zien zijn aan de ingang van fuiven georganiseerd door jeugdverenigingen die geen fuifbuddy’s in hun rangen hebben, fuiven georganiseerd door scholen, fuiven van de Benidorm Bastards, fuiven van Concepts4U, fuiven van Studio Brussel, radio Nostalgie  enzoverder.

Een basisvoorwaarde om de toegang tot een fuif ontzegd te worden is dat er door de politie naar aanleiding van wangedrag ter gelegenheid van een fuif een proces-verbaal opgemaakt werd. Daarna volgt dan, los van een eventuele strafrechtelijke vervolging, een gesprek met de burgemeester. Die beslist uiteindelijk of  de betrokken amokmaker op de zwarte lijst komt of niet. Tot zover is alles duidelijk. Wat er moet gebeuren met jongeren die hun identiteitspapieren verloren of gestolen zijn is niet helemaal duidelijk. Het attest van verlies kan door de kaartlezer immers niet gelezen worden. Wordt die persoon dan de toegang geweigerd? Of mag hij alsnog binnen? En wat met bijdehante criminelen die de pas van hun broer, zus, vader of vriendin in de kaartlezer schuiven? Geen kat die het zal zien! Zeker weten.

Cnudde benadrukt verder nog dat er helemaal geen sprake is van schending van de privacy. Maar is dat wel zo? Ik bedoel maar: stel dat het bolletje op de kaartlezer rood wordt als je er je identiteitskaart induwt. Dan weet iedereen die achter je staat toch meteen al dat je minstens één proces-verbaal aan je broek hebt gehad en een gesprek met de burgemeester! Dan mag je nog zoveel berouw tonen als je wil maar je bent wel voor het leven gebrandmerkt. Daar gaat je privacy! Kan en mag het overigens wel dat de man of vrouw achter de kaartlezer te weten komt dat je in een vroeger leven een proces-verbaal hebt gekregen wegens ordeverstoring? Vaak gaat het ook om minderjarigen. Moeten die dan niet iet of wat beschermd worden?

Wat mij in heel deze toestand echter nog het meest verontrust is dat er zich blijkbaar niemand vragen stelt over waar heel deze evolutie voor staat. Die kaartlezer is nog maar een eerste stap naar meer controle, meer beheersing en tenslotte meer manipulatie. Straks planten ze nog een chip in. Zogezegd om de heethoofden buiten te houden of om de zaak veiliger te maken. Dat inplanten van chips gebeurt trouwens al. Zo zijn er – exclusieve – dancings waar je met je chip zowel de ingang als je verbruik betaalt. Als je over de limiet gaat wijzen je de deur. Big Brother is veel dichterbij dan men soms denkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.