Van vlaggen en verkeerde ladingen

Weer zo’n staaltje van onzorgvuldige berichtgeving in Het Nieuwsblad van 27 mei gelezen. Het is zelfs zo erg en het komt zo dikwijls voor dat je je wel moet afvragen of er bij Het Nieuwsblad wel iemand is die deze (on)dingen naleest:

Personeel AZ Groeninge opgevorderd

KORTRIJK – Voor vandaag is een stakingsaanzegging ingediend in AZ Groeninge. Oorzaak is het uitbesteden van de dienst Sterilisatie aan een extern bedrijf.

SP.A steunt de personeelsleden van het ziekenhuis tegen de uitbesteding van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). De partij is bezorgd om de oprukkende commercialisering van de zorg, van deze afdeling én van de zorgsector in het algemeen. Tegelijk zijn er volgens SP.A ook vragen bij dit dossier, omdat volgens het personeel lang niet is bewezen dat het uitbesteden van deze activiteit op financieel vlak een gunstige operatie is. Zeker is dat minstens tien jobs verhuizen naar een privébedrijf. De vzw kreeg de jongste jaren ook tientallen miljoenen overheidssteun. (vkk)

In de titel van het artikel laat de steller uitschijnen dat het personeel van de dienst  ‘Sterilisatie’ van AZ Groeninge is opgevorderd. Dat kan, natuurlijk. Maar dan zou je toch denken dat er in het werkstuk zelf wat verduidelijking volgt. Over wie werd opgevorderd door wie bijvoorbeeld.  En of het om de totaliteit van het personeel gaat die staakt en  opgevorderd wordt of slechts om een gedeelte daarvan. Dat is echter veel te veel gevraagd van onze ‘journalist’.

De ‘journalist’ omschrijft de uitbesteding van de dienst Sterilisatie als oorzaak van de stakingsaanzegging. Oorzaak?!? Juister zou zijn te schrijven dat dit de aanleiding voor de stakingsaanzegging vormt.

De uitleg die je daarna krijgt gaat evenwel over de stakingsaanzegging – niet over de opvordering! – en het standpunt van de SP.a.  Omdat het hier om een arbeidsconflict gaat zou je denken dat men toch eerst de standpunten van de betrokken partijen  toelicht. Waarom interviewde de journalist de vakbondsafgevaardigden niet bijvoorbeeld? Tenslotte komt de stakingsaanzegging toch van de vakbond(en) uit. Of vergis ik mij? Verder zou  het ook logisch en redelijk klinken – en journalistiek correct! – als ook de visie van de werkgever even wordt verduidelijkt. Dat is allemaal echter buiten de wonderlijke paden van de Kortrijkse journalist gerekend. Die vindt er niets beter op dan enkel de SP.a aan het woord te laten. Niet één of andere woordvoerder van die partij maar gewoon dè SP.a. Zonder meer. Geen naam, niets, nada, noppes. Nu heeft die partij zeker een standpunt in verband met de outsourcing van de zorgsector maar haar standpunt heeft op zich niets met dit concrete arbeidsconflict – de stakingsaanzegging en de opvordering – te maken. Of is hooguit achtergrondinformatie of duiding.

Besluiten doet de ‘journalist’ met te melden dat er minstens 10 jobs naar de privésector verdwijnen. Iets wat helemaal niet zeker is. Waarschijnlijker is dat er door de uitbesteding van deze activiteit in de dienst Sterilisatie van AZ Groeninge 10 arbeidsplaatsen zullen verloren gaan. En de kans is schoon dat diezelfde activiteit in de privésector met minder mensen zal uitgevoerd worden (met alle risico’s vandien). Het zou de journalist sieren mocht hij dit subtiele onderscheid even onder de aandacht brengen. Maar ik maak mij daar al lang geen illusies meer over.

Wat de samenhang is tussen de laatste zin van het artikel en wat voorafging is mij al helemaal onduidelijk. Wat is in godsnaam het verband tussen de opvordering van het personeel van de dienst Sterilisatie en de vermelding dat de vzw (welke, vkk?) de laatste jaren tientallen miljoenen overheidssteun gekregen heeft? Dit lijkt mij pure stemmingmakerij. En nog bijzonder slecht verwoord ook.

Advertenties

2 Reacties to “Van vlaggen en verkeerde ladingen”

  1. Zouden die overlijdensberichten in dezelfde krant (online) wel juist zijn?

  2. Pär Ongeluck Says:

    Daar zeg je zowat! Op de duur ga je aan alles twijfelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.