Nog maar eens verkeerd geparkeerd

Met de regelmaat van een on-Zwitsers uurwerk luidt de één of de ander wel de alarmklok over het parkeerprobleem in de stad Kortrijk. En daar wordt dan in Het Nieuwsblad geheid op ingegaan.
Deze keer was het de beurt aan Unizo, een vereniging van zelfstandigen, om de kat de bel aan te binden. Bij monde van de voorzitter, Rudolf Scherpereel (ook het ‘brein’ achter de koopavonden), laat die weten dat “er iets moet gebeuren. Zeker als straks ook nog het winkelcentrum K open gaat.”  Volgens het onderzoek – bedoeld wordt waarschijnlijk een korte en gerichte bevraging – van Unizo zou namelijk de helft van de Unizo-leden ontevreden zijn over de parkeergelegenheid in deze stad. Dat is veel. Of toch weer niet. Vanuit een ander standpunt gezien zou je ook kunnen stellen dat de helft van de leden wèl tevreden is. Wat ook veel is. Of toch ook weer niet.Het is maar hoe je het bekijkt.
De Unizo-voorzitter gaat verder met zijn bespiegelingen en legt meteen de vinger op de wonde: niet het Gouden Kalf en de werken die ten gunste van dat winkelcentrum uitgevoerd worden zijn de schuldigen voor het gebrek aan parkeerruimte maar de bewoners en de langparkeerders. Volia, dat weten we dan ook weer. Alles welbeschouwd moet je maar durven: in de stad Kortrijk wonen en er ook nog eens parkeren! Of er komen werken en er parkeren! Het lef, zeg! Het scheelde geen haar of Scherpereel riep inwoners en werkenden nog op om asjeblief nooit meer iets bij Kortrijkse handelaars te kopen. Maar zover wil Rudolf het niet drijven. Nee, hij wil “een evenwicht tussen kort- en langparkeerders vinden, zodat de handelaars hun klanten kunnen blijven behouden”. Kan het nog vager? Hoe hij dit evenwicht wil realiseren laat hij in het midden. Volkomen nietszeggend maar het klinkt mooi, het dient gezegd. De man zou de politiek moeten instappen. Met zoveel steriele vaagheid wordt hij gegarandeerd verkozen.
De bewoners van het gouden getto boven het Gouden Kalf zijn evenmin welkom. Zij zullen immers parkeergelegenheid innemen. Parkeergelegenheid die de handelaars toekomt, dat is zo klaar als pompwater.

Volgens het artikel in Het Nieuwsblad kon schepen van Mobiliteit Leleu de studie van Unizo vooraf al eens inkijken. Het inzicht en de commentaar van de schepen zijn verpletterend. “De oplossing voor de langparkeerders zal voor een stuk moet komen van de nog aan te leggen Broelparking (750 plaatsen)”, zo betoogt hij. “Voorts moeten we op termijn een beter openbaar vervoer krijgen. De studie die daarover loopt, moet ons wijzer maken.” Een geoefend toehoorder weet dan dat hij in de maling genomen wordt en er nog lang geen schijn van een oplossing in zicht is. Een kritische opmerking van de journalist zou hier op zijn plaats geweest zijn maar dat is waarschijnlijk te veel gevraagd.

Schepen Leleu is ondertussen al lang vergeten dat hij ooit berekende dat er bij de opening van het Gouden Kalf in principe 5500 parkeerplaatsen in Kortrijk zijn. (Dat is met inbegrip van de 750 op de Broelparking) Een toename van 500 stuks! Op vrijdagnamiddag zijn – volgens dezelfde onverdachte bron – de parkeerplaatsen nu voor 90 % ingenomen. Dat zijn 500 vrije plaatsen. Volgens Leleu. Foruminvest NV verwacht voor het Gouden Kalf jaarlijks 5 tot 6 miljoen bezoekers. Dat wordt op dus vechten voor die resterende 1000 parkeerplaatsen. En vooral veel, heel veel rondrijden.

Schepen Leleu heeft wel gelijk als hij stelt dat “we op termijn een beter openbaar vervoer moeten krijgen”. Dat weet het kleinste kind namelijk ook. Wat houdt hem echter tegen om daar ook werkelijk iets aan te doen?

Ex-Groene-Jongen Dhaene doet ook nog een duit in het zakje door te stellen dat de langparkeerders maar ondergronds moeten gaan. Om zo wat meer plaats te maken voor bovengronders. En bijgevolg dus ook voor meer verkeer in de binnenstad. En meer vervuiling. Er zit duidelijk wat sleet op zijn groen gedachtegoed. Zijn ‘met belgerinkel naar de winkel’ is zeker een toe te juichen initiatief voor wie in Kortrijk woont maar ik zie de verwachte grote horden bezoekers van het Gouden Kalf toch niet zo snel op de tweewieler overschakelen. Overigens zijn het niet zozeer de stedelingen zelf die voor verkeers- en parkeeroverlast zorgen als wel de bezoekers. Unizo-klanten, dus. Welke inspanning Unizo dienaangaande wil doen komen we van der Rudolf echter niet te weten….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.